Onze sites

Foto F16 luchtvaarthal

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis toont 12 eeuwen militaire geschiedenis - van het middeleeuwse harnas tot het F-16 jachtvliegtuig - via een groot aantal uniformen, wapens en zware gevechtsuitrustingen en bovendien meer dan 130 vliegtuigen in de Luchtvaarthal.  
 
Bezoek ook de grootste tentoonstelling in België over de Tweede Wereldoorlog en de tijdelijke tentoonstellingen over verschillende thema's.  
 
De terrassen op het hoogste punt van het Jubelpark bieden een prachtig panoramisch uitzicht over Brussel... 

Tank in Bastogne Barracks

Bastogne Barracks

Bezoek onze tentoonstellingshal met voertuigen en materieel uit de Tweede Wereldoorlog !

Bastogne Barracks, een van de sites van het War Heritage Institute, bevindt zich ten noordoosten van de stad in de richting van La Roche-en-Ardennes en biedt in een grote tentoonstellingshal van 2.350 m2 en in buitenopstelling een uitgebreid gamma rups- en wielvoertuigen, artilleriestukken en divers materiaal uit de Tweede Wereldoorlog, zowel van de Geallieerden als van de Asmogendheden. 

Commandobunker Kemmel

Commandobunker Kemmel

In het begin van de jaren ’50, in volle Koude Oorlog, bouwen België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg en Nederland in het kader van het Pact van Brussel een coördinatiebunker voor de luchtverdediging van West-Europa. Wanneer de bunker klaar is, zet de pas opgerichte NAVO haar eigen luchtverdediging op en de bunker van Kemmelberg blijft onbenut. Het is slechts in 1963 dat het hoofdbevel van de Belgische strijdkrachten de bunker als hoofdkwartier besluit in te richten, te gebruiken in geval van oorlog, conflict of oefeningen. De commandobunker van Kemmel ontdekken: een MUST, ook voor u! 

Een bezoek aan de commandobunker van Kemmel is een unieke ervaring voor iedereen. Jong of oud, alleen of in groep: hier komt de militaire geschiedenis echt tot leven. De commandobunker is een waardevolle historische site en een zeldzame getuigenis van de Koude Oorlog in België.  

Een bezoek aan de bunker is een fascinerende ervaring. Gedurende anderhalf uur duikt u onder in de buik van de Kemmelberg: een site vol geheime missies, onzichtbare vijanden en een alomtegenwoordige spanning die niemand onverschillig laat. Een rondgang in de “Operations Rooms” – het kloppende hart van de bunker – is op zich al een indrukwekkende ervaring.  

Fort of Breendonk

Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk

België bleef niet gespaard van de nazi-barbarij en haar concentratiekampen. Het Fort van Breendonk is daar het sprekende en schokkende bewijs van : het gaat inderdaad om een van de best bewaarde kampen in Europa.    

Tijdens het aangrijpende bezoek van het fort ontdekt u de werf waar de gevangenen dwangarbeid verrichtten, de folterzaal, de douches, het executieplein, de kamers van de gevangenen …  

 Het parcours kan gevolgd worden met een audiogids en bevat audiovisuele getuigenissen van voormalige gevangenen, films en reuzenfoto’s. U wordt ondergedompeld in de leefomstandigheden die de SS-bewakers aan de gevangenen oplegden.   

Dodengang - Westtoer LANDSCAPES | Feel Flanders Fields

Dodengang

De Dodengang is het laatste Belgische loopgravencomplex uit de Eerste Wereldoorlog. In het interpretatiecentrum van drie verdiepingen laten vijftien interactieve schermen, foto’s op ware grootte, films en meer dan honderd authentieke collectiestukken u de beruchte Dodengang ontdekken. In de Belgische loopgraven gingen leven en dood hand in hand; de persoonlijke verhalen van de gesneuvelden zijn beklijvend. Op de bovenste verdieping van het gebouw loopt u over een gigantische luchtfoto uit 1916 waarmee u het verwoeste landschap van toen kan vergelijken met de situatie vandaag. Een Duitse bunker, op minder dan 100 m van de Belgische stelling, werd in het parcours opgenomen, waardoor beide zijden van het verhaal aan bod komen. Tijdens de oorlog was de site de hel van de soldaten. Sinds 1919 en tot vandaag trekt de Dodengang heel wat bezoekers. De site blijft indrukwekkend en laat niemand onberoerd.

Gunfire

Gunfire

In deze bakermat van de Belgische artillerie maakt de bezoeker uitgebreid kennis met de veldartillerie en de luchtdoelartillerie. Kanonnen, houwitsers en mortieren vertellen de evolutie van onstaan tot heden.  

De derde loods herbergt een zeer uitgebreide collectie gepantserde gevechtsvoertuigen ooit in gebruik bij de cavalerie-, infanterie-  en genie-eenheden. Vooral de Leopard-tank staat hier in de belangstelling. Naast Belgische voertuigen worden eveneens pantservoertuigen van onze bondgenoten en onze toenmalige vijand – het Warschau-Pact – uit de ‘Koude Oorlog’ getoond. 

Ook worden tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die verband houden met één van de wapensystemen of met een belangrijke gebeurtenis. Tijdens grotere evenementen wordt een dynamische show opgezet.