Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek in het War Heritage Institute

Hieronder kan u alle wetenschappelijke projecten terugvinden waar het War Heritage Institute momenteel mee bezig is.

Panorama IJzer
Panorama van de IJzer

Het Panorama van de IJzer (120 m x 14,5 m op 360 °, of 1800 m2) wordt door de Belgische kunstenaar Alfred Bastien (1873-1955) en zijn ploeg op 340 dagen tijd geschilderd en op 6 april 1921 ingehuldigd in een rotonde aan de Brusselse Lemonnierlaan. Het doek beeldt de heroïsche slag bij de IJzer uit, die tussen 16 en 31 oktober 1914 plaatshad, toen de IJzervlakte onder water werd gezet om de Duitse opmars te stoppen.

Diorama van de Maas
Panorama van de Slag bij de Maas

Het panorama van de Slag bij de Maas illustreert de gevechten aan de Maas in 1914. Het toont de Luikse regio met zijn heuvels en forten, de stad Namen in vlammen op de achtergrond, evenals Leffe, de rots van Bayard en Dinant met de brandende collegiale kerk.

Het War Heritage Institute werkte mee aan de webdocumentaire over dit werk.

Panorama Congo
Onderzoeksproject: Panorama van Congo

In 2022 startte het WHI een nieuw prestigieus onderzoeksproject rond het beroemde Panorama van Congo; het departement Collecties van de instelling werkt hiervoor samen met de Lusófona University van Lissabon, LUCA Hogeschool Brussel en het Africamuseum Tervuren. Het project is getiteld: “Decolonising the Panorama of Congo: A Virtual Heritage Artistic Research”.     

CAHN
Onderzoeksproject: CAHN

Een deel van de collecties van de Historische Zaal, gewijd aan de militaire geschiedenis van België in 1830-1914 en met name de Afrikaanse vitrines, wordt sinds 1 februari 2021 aan inventarisnazicht onderworpen. Wetenschappers en collectiemedewerkers van het War Heritage Institute, de Katholieke Universiteit Leuven en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bestuderen dit unieke en belangrijke erfgoed om meer te weten te komen over zijn herkomst en geschiedenis. De studie van deze objecten gebeurt in het kader van een prestigieus en multidisciplinair BRAIN-project getiteld CAHN, en wordt gesponsord door de POD Wetenschapsbeleid.