News page
Verstript Verleden: Winnaars 2023

Verstript Verleden: Winnaars 2023

News details

What
Aankondiging
Published date
Bijgewerkt

Verstript Verleden : Winnaars 2023

Wie goed kijkt, vindt overal om zich heen nog sporen van de oorlog: straatnaamborden, monumenten, struikelstenen, huizen waar ondergedoken kinderen zaten,… Voor de editie 2022-2023 van Verstript Verleden, moedigden we jongeren aan om op zoek te gaan in hun buurt naar sporen, te reflecteren en om een kort stripverhaal te maken rond wat ze ontdekten. Honderden jongeren van 13 tot 21 jaar uit België, Frankrijk en Duitsland gingen aan de slag en maakten een verscheidenheid aan korte stripverhalen waarvan je in deze publicatie de laureaten terugvindt.

De vele inzendingen verschilden zowel thematisch als grafisch sterk van elkaar. Sommigen gingen aan de slag met kleurpotloden, anderen hanteerden een penseel, nog anderen gebruikten digitale technieken om hun strip vorm te geven.

De jongeren konden zowel individueel als per groep meedingen naar de titel ‘beste korte stripverhaal van het schooljaar 2022-2023’. Per land maakte de jury een klassement op met telkens 3 laureaten per categorie. In deze publicatie vind je de drie beste stripverhalen per land en per categorie.

Verstript Verleden heeft meerdere doelstellingen en wil de jongeren vooral op een andere manier leren kijken naar het verleden. Enerzijds rijkten de organisatoren informatie aan over verschillende grote gewapende conflicten uit het voorbije decennium. De jongeren werden daarnaast gestimuleerd om zelf actief in de geschiedenis te duiken. Daarnaast dienden ze zich in te leven in één of meer personages waarbij ze de nodige empathie en betrokkenheid dienden tentoon te spreiden.

Verstript Verleden kwam tot stand op initiatief van het Franse Office National des Anciens Combattants et Victimes de Guerre (ONAC) in 2014 en kreeg enkele jaren later navolging in België en Duitsland. Het Belgische luik wordt geleid door het War Heritage Institute (WHI), het Duitse door de Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge (VDK).

Hieronder kan je de stripverhalen van de laureaten downloaden en lezen. Veel leesplezier!

Strips laureaten 2023