Buitenlandse Herinneringsreizen

Buitenlandse Herinneringsreizen

Buitenlandse herinneringsreizen om nooit te vergeten

Het War Heritage Institute streeft ernaar de herinnering aan het verleden levendig te houden. Een buitenlandse reis naar plaatsen waar je geschiedenis inademt kan jongeren helpen bewust te worden over de gruwelen die zich in het verleden hebben afgespeeld.

Het War Heritage Institute biedt dan ook een aantal mogelijke reizen aan waar scholen en jongeren aan kunnen deelnemen.

Meer info kan je verkrijgen via memoire@warheritage.be

Herinneringsreis Auschwitz
Herinneringsreis Auschwitz

Elk jaar trekken het WHI en Defensie samen met 100 jongeren naar Polen om er Auschwitz en Birkenau te bezoeken. Gedurende één dag, rond 27 januari, de datum waarop het Sovjetleger het kamp ontdekte, maken de leerlingen kennis met een van de donkerste bladzijden van de geschiedenis. Gedurende de voormiddag bezoek je het museum in de voormalige barakken van Auschwitz, in de namiddag maak je kennis met de uitgestrektheid van Birkenau.

De herinneringsreis is bedoeld voor leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs.

Voor : Per school, 7 leerlingen en 1 prof
Prijs: 25 euro per persoon

Herinneringsreis Ravensbrück
Herinneringseducatieve reizen naar het buitenland

Wil je graag met je klas een meerdaagse herinneringseducatieve reis maken naar het buitenland? We hebben heel wat ervaring met het organiseren van schoolreizen. In het verleden trokken we reeds naar de Elzas (bezoeken aan oud-concentratiekamp Struthof, Musée Alsace-Moselle, Europees parlement Straatsburg), Hamburg (bezoeken aan Bunker Valentin Bremen, kamp Neuengamme en kamp Bergen Belsen), Berlijn (bezoeken aan Holocaustmonument, Ravensbruck, Sachsenhausen), Buchenwald (bezoeken aan Buchenwald en Dora), Mauthausen, Dachau, Normandië (bezoek aan landingsstranden en verschillende musea) en Bosnië (bezoeken aan Sarajevo, Srebrenica en Prijedor). We maken een herinneringseducatieve reis op maat en houden daarmee rekening met de achtergrond van de leerlingen en de wensen van de leerkrachten.

Trein der 1000
Trein der 1000

1000 jongeren, één trein, één bestemming: Auschwitz. Een 25 uur durende treinrit, bezoeken aan Auschwitz, Birkenau, Krakau, ontmoetingen met de laatste kampoverlevenden en talloze avondactiviteiten, dat is waar de deelnemers van de Trein der 1000 zich aan mogen verwachten. 1000 jongeren - Belgische leerlingen en jongeren uit een tiental verschillende Europese landen - bezoeken samen met hun leerkrachten enkele van de zwaarst beladen plaatsen uit de geschiedenis.

De volgende editie van de Trein der 1000 gaat door in het voorjaar van 2023. Deelnemen kan enkel op basis van een dossier.